Γιώργος Τσανάκας

«Να είμαστε καλά παιδιά…»: Γίνε και εσύ σαν τον Ιγκλέσιας, όχι σαν τον δολοφόνο του Άλκη!

Ο Ματίας Ιγκλέσιας με τρεμάμενη φωνή και συγκρατώντας τα δάκρυα στα μάτια του, έδειξε τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει πρώτα από όλα η κοινωνία και μετά το ποδόσφαιρο. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Η 21η αγωνιστική της Super League διεξήχθη στη σκία της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη (όπως και του 22χρονου Αλέξανδρου Λάμπη της Ηλιούπολης που έσβησε μέσα στο γήπεδο). Πού όρεξη για ποδόσφαιρο... Οι ομάδες, όμως, ήταν «αναγκασμένες» να παίξουν, όπως γίνεται μετά από κάθε συμβάν άλλωστε.

Βλέποντας μεταξύ άλλων το ματς του Αστέρα Τρίπολης με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τις δηλώσεις του Ματίας Ιγκλέσιας στο χορτάρι του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», θα πίστευες πως οι Αρκάδες έχουν ηττηθεί. Ήταν το χαμένο βλέμμα του αρχηγού του Αστέρα, το βουρκωμένο του πρόσωπο μπροστά στην κάμερα, όπου βρήκε το κουράγιο να μιλήσει για τον θάνατο ενός 19χρονου παιδιού που περπατούσε αμέρημνο σε δρόμο της Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ο «Μάτι», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, φαινόταν πως ήταν στεναχωρημένος. Δεν είπε κάποια λόγια στην κάμερα απλά για να τα πει, γιατί «έπρεπε» αλλά και επειδή αρμόζουν στην περίσταση, όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά που λέω. Έβγαζε μια απόγνωση, μια στεναχώρια, μια θλίψη στο βλέμμα του. Με τα δύο του παιδιά, τον Νόα και την Ζωή να κλωτσάνε το τόπι, να διασκεδάζουν, να τρέχουν, να γελάνε μπροστά στο βλέμμα του καλού τους μπαμπά. Ο ίδιος, να τα χαζεύει και να χαίρεται με τη χαρά τους, αλλά να νιώθει παράλληλα μια απογοήτευση για την κοινωνία στα οποία τα μεγαλώνει. Να αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει και να δείξει τον ίσιο δρόμο, να «νιώθει» τον πόνο της οικογένειας του 19χρονου Άλκη.

«Ανατριχιάζω. Αυτό που μάθαμε είναι πολύ άσχημο. Το ποδόσφαιρο είναι οικογένεια, είναι χαρά, πρέπει να υπάρχει σεβασμός, είμαστε πολύ λυπημένοι και δεν έχω λόγια να πω. Μόνο ήθελα να πω από όλους τους ποδοσφαιριστές συλληπητήρια στην οικογένειά του και δύναμη. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο», είπε αρχικά μπροστά στην κάμερα της Nova.

Με τον καλό συνάδελφο, Αποστόλη Λάμπο, να του δίνει την πάσα, χρησιμοποιώντας για αντιδιαστολή το όνομα της μικρής Ζωής με τον θάνατο του άτυχου Άλκη και να ρωτάει τον Ματίας Ιγκλέσιας για το τι αρχές περνάει στα παιδιά του όταν συμβαίνουν αυτά, τι αξίες τους δίνει και τι τους μαθαίνει...

«Να είμαστε καλά παιδιά», ήταν η πρώτη ατάκα του εμφανώς συγκινημένου Αργεντινού, ο οποίος προσπαθούσε να κρατηθεί και να μη λυγίσει on camera για τον Άλκη και εμείς που τον βλέπαμε να κρατιόμαστε, επίσης, με το ζόρι. «Να είμαστε απλοί, ταπεινοί και τα πιο ώραια πράγματα στη ζωή είναι τα απλά πράγματα. Το ποδόσφαιρο, το σχολείο, να πάω για καφέ με τους φίλους μου, να είμαι με την οικογένειά μου, να έρθω στο γήπεδο. Γιατί εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Να βλέπω το παιδί μου να κλωτσάει την μπάλα. Ακριβώς αυτό (σσ. δείχνοντας τον μικρό Νόα να το διασκεδάζει μέσα στο γήπεδο)»...

Για να καταλήξει με μια μεγάλη αλήθεια, φανερώνοντας τον φόβο κάθε γονιού στη σκέψη να πάθει κάτι το παιδί του... «Ήθελα να πω πολλά πράγματα, αλλά τώρα που είμαι μπαμπάς καταλαβαίνω. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάει αυτή η οικογένεια τώρα, αλλά άμα σκέφτομαι ότι μπορούν να πάθουν κάτι τα παιδιά μου, θα τρελαθώ, είναι πολύ άσχημο».


*μπορείτε να δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 2:20 του βίντεο

Μπορεί να σε ξεγελάει το δυναμικό και σκληροτράχηλο στιλ παιχνιδιού, η σωματοδομή του... Όσοι ασχολούνται, όμως, με το ποδόσφαιρο αυτά τα χρόνια γνωρίζουν πως ο Ματίας Ιγκλέσιας είναι ένα καλό παιδί, το οποίο ζει στο έπακρο και παθιάζεται κάθε του στιγμή όταν πατάει το χορτάρι. Είναι ένας αγαθός γίγαντας. Ένας άνθρωπος που δείχνει μέσα και έξω από το γήπεδο, ότι το περιβραχιόνιο στο χέρι του δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο, ούτε κάτι που του... στολίζει την εμφάνιση.

Ο Ματίας είναι ο άνθρωπος που θα ήθελες για φίλο σου, συμπαίκτη, αρχηγό. Είναι ο άνθρωπος που θα καθίσει στην κερκίδα και θα φωνάξει για την ομάδα του και μόνο, θα πάει στο γήπεδο και θα παθιαστεί. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί έχει μάθει να αγαπά το ποδόσφαιρο. Έχει μάθει από την οικογένειά του να σέβεται τον αντίπαλο, να είναι ταπεινός και να κρατάει την ποδοσφαιρική του τρέλα μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Ο Ματίας Ιγκλέσιας είναι το ποδόσφαιρο. Ο Ματίας Ιγκλέσιας είναι ο υγιής οπαδός. Ο Ματίας Ιγκλέσιας είναι πάνω απ' όλα άνθρωπος και ξέρει να σέβεται το διαφορετικό.

Γίνε και εσύ λίγο σαν τον Ιγκλέσιας, όχι σαν τον δολοφόνο του Άλκη...


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x